topfoto

typer av fotografering

REDAKTIONELL FOTOGRAFERING

Vanligtvis används i tidningar och tidskrifter, redaktionell fotografering innehåller aspekter av mode, sport och händelsefotografering, vanligtvis skjuten i en uppriktig natur. I allmänhet är dessa typer av foton avsedda att illustrera en berättelse som är nyhetsvärdig, pedagogisk och / eller informativ. Eftersom dessa bilder är avsedda att visas i tryckta medier tenderar de att åtfölja text, vilket ger ytterligare visuell kontext till en berättelselinje eller ett projekt. Till skiljer sig från kommersiella bilder och reklambilder används redaktionella bilder för att följa med artiklar och faller därför under en viss licensmodell.

Redaktionella bilder kan vanligtvis inte användas för kommersiella ändamål för att sälja en produkt, såvida inte fotografen får lämpliga modell- eller fastighetsutgåvor. Köpare som köper dessa typer av fotografier från lagerbyråer ansvarar för att följa licensvillkoren.

FOTOGRAFERING AV EVENEMANG

Evenemangsfotografering fångar gäster, aktiviteter och atmosfären i en sammankomst. Bröllop, dop, företagsfester, födelsedagar, danser, prisutdelningar, begravningar, konferenser, livekonserter och andra engagemang faller under denna kategori av fotografering.

Dessa bilder kan användas för personligt, sentimentalt värde, samt för att marknadsföra eller marknadsföra ett evenemang, en organisation eller ett företag för kommersiella ändamål. Under den uppriktiga fotograferingsgenren kan vissa bilder på evenemanget poseras för att dokumentera gästerna i närvaro, men de flesta av dem tas vanligtvis eftersom evenemanget naturligt utvecklas.

FAMILJEFOTOGRAFERING

Att ta bilder av en familj i poserade eller uppriktiga porträtt är känt som familjefotografering. Dessa typer av skott beser sig ofta av familjen för personligt bruk för att hänga i familjens hem. De fångar relationerna mellan föräldrar, barn, syskon och ibland utökad familj. Familjeåterföreningar, bröllop och andra familjeevenemang är ett idealiskt tillfälle att utöva denna typ av fotografering. Nyfödda fotograferings- och fotograferingsevenemang som tårtsuccéer kan också falla under denna genre.

När det används kommersiellt bör det kännas autentiskt och verkligt att ta familjefoton. I likhet med uppriktig fotografering kan dessa bilder visa sambandet och ömma ögonblick som fångats mellan familjemedlemmar eller de kan efterlikna en iscensatt familjefotografering. Av största vikt är dock att de modeller som anlitas antingen är faktisk familj eller kan kommunicera intimiteten i samband med familjen. Annars kan du sluta med en besvärlig grupp modeller som låtsas vara familj.

MODEFOTOGRAFERING

En av de äldsta typerna av fotografi, som finns sedan mitten av 1800-talet, är modefotografering praxis att fånga modeller i kläder och andra modeaccessoarer för redaktionella eller reklamändamål. Modebilder kan tas i en studio, på plats i ett exotiskt eller kompletterande landskap till kläderna, eller leva på catwalken på en modevisning.

Modefotograferingar kräver vanligtvis bra utrustning och belysning. Hår- och sminkstylister är ofta också involverade och förbereder modellerna på sätt som belyser och visar upp sina kläder och / eller tillbehör. Modefotografi kan sträcka sig från haute couture som fokuserar på de senaste trenderna och stilarna som kända designers har tänkt ut till att fånga modeller för en varuhuskatalog.

MATFOTOGRAFERING

En annan typ av fotografi som överlappar kommersiell, redaktionell och stilleståndsfotografering, matfotografering är en nisch där mat är huvudämnet. Oavsett om det är färska ingredienser, köksscener eller pläterade rätter som skjuts, kapslar denna genre in all mat. Dessa bilder blir ofta annonser i tidskrifter eller på bloggar och kan också presenteras på förpackningar och menyer eller i kokböcker.

En produktiv genre av fotografi, fånga mat innehåller vanligtvis en fotograf som samarbetar med en art director, matstylist och / eller prop stylist för att få den slutliga bilden. Ofta skjuten från ett overheadperspektiv eller en 45-graders vinkel ändrande trender uppmuntrar nu några smalvinklade skott som använder effekter som selektivt fokus, lutande plattor eller extrema närbilder för att visa upp en ingrediens eller helt pläterad maträtt.