topfoto

Fotografer föredrar fotografer

SAMMANSATT FOTOGRAFERING

Vissa typer av fotografering skapas genom att kombinera flera bilder för att skapa en sammansatt bild. Sammansatt fotografering kräver efterbehandling och redigering av två eller flera bilder för att producera ett skiktat skott som fortfarande ser sammanhängande ut.

På 1880-talet, långt innan digital fotografering och redigering existerade, producerades sammansatt porträttering med hjälp av en teknik som gjorde det möjligt att ta flera exponeringar på samma fotografiska tallrik. Idag blandas dock separata bilder med lager, masker och oskärpa. Montage av foton, där en scen fotograferas i små bitar och sedan kombineras, och multiplicitet, där en person fångas flera gånger i samma scen, kan också skapa ett sammansatt fotografi. Fokusstapling, där en scen fångas från olika vinklar eller fokuspunkter och sedan blandas i en, är en annan teknik som används för att skapa ett stort fältdjup. Dessa typer av fotografier kan skapa unika, konstnärliga och redaktionella bilder som är otroligt kreativa och ofta mycket slående. På grund av deras relativa komplexitet tar de också längre tid att producera.

KREATIV FOTOGRAFERING

En annan svårdefinierad genre, kreativ fotografering innehåller ett stort utbud av koncept och tekniker. Det uppmuntrar experiment och kreativitet i komposition, liksom i den utrustning och teknik som används för att fånga en bild (sammansatt fotografering kan överlappa denna genre). Andra exempel inkluderar fisheye linsfotografering eller kristallkulfotografering som manipulerar bildens perspektiv. Hdr-fotografering (High Dynamic Range) och fotografi med påtvingat perspektiv faller också under denna fotografiska nisch. Koncept som de nyligen populära “cake smash” fotograferingarna för spädbarn och småbarn är en annan form av kreativ fotografering.

Att experimentera med filter, texturer och opacitet, samt slutartid, flera exponeringar och rörelseoskärpa kan hjälpa till att skapa ett nytt perspektiv. Att använda andra former av media, till exempel måla på utskrifter, färglägga för hand eller klippa och klistra in andra tryckta bilder för att skapa ett collage, kan också producera ett kreativt sista skott.

DOKUMENTÄRFOTOGRAFI

Dokumentärfotografi anses av vissa vara en del av professionell fotojournalistik och fångar bilder av det verkliga livet, vanligtvis i samband med historiska händelser, såväl som varje dag. En särskiljande skillnad mellan de två är att dokumentärfotografi tenderar att skildra en händelse, ett ämne, en miljö eller ett ämne under en längre tid, vilket lägger till sammanhang i en viss berättelse. Fotojournalistik handlar vanligtvis om en kortare, mer “breaking news”-stil av fotografering.

Ibland skjuten i B&W för det tidlösa utseendet kan dokumentärfotografi också uppnås av amatör- eller konstnärliga fotografer. En annan populär delmängd av denna typ av fotografi finns i akademikervärlden. Naturvårdsfotografi och gatufotografering kan också betraktas som en del av denna genre, men kan också stå ensam som separata kategorier.

DRONE FOTOGRAFERING

Drönarfotografering, även kallad flygfotografering, fångar scener från högt upp på himlen. Det kräver tillgång till en helikopter, ett plan eller andra luftburna föremål, till exempel en drönare. På grund av sin utmanande natur när det gäller tillgänglighet har många fotografer omfamnat de senaste framstegen inom drönarteknik, valt att använda drönare istället för att flyga i ett flygplan med sina kameror och ta bilder själva (även hyra helikoptrar kan bli lite dyrt med tiden).

Genom att använda obemannade luftfarkoster (UAV), som vanligtvis kallas drönare, kan fotografer ta bilder på distans och/eller automatiskt. Många länder har dock strikta regler för var drönare kan flygas, så att vara medveten om dessa är en viktig del av att få en bra bild utan att få problem Förutom att sälja flygbilder för konstnärligt och kommersiellt bruk används denna typ av fotografi också i kartografi för att skapa kartor, arkeologi, filmproduktion, miljöstudier, inspektion av kraftledningar, annan övervakning och mer.

FOTOGRAFERING MED DUBBEL EXPONERING

Fotografering med dubbel exponering skapas genom sammanslagning av två bilder till en. Historiskt sett krävde detta speciella kameror och filmutvecklingstekniker. Moderna digitalkameror har nu inställningar som gör det möjligt att fånga flera exponeringar. Redigeringsprogram som Photoshop gör det också mycket enklare att uppnå denna effekt än film, även om vissa purister skulle hävda att det inte är en sann dubbelexponering om den inte är på film. Appar är nu tillgängliga för att producera denna effekt på smartphones också. Tekniken kan användas för att leverera bilder med en surrealistisk, spöklik kvalitet till dem. De använder ofta silhuetter för att skapa intressanta, uttrycksfulla bilder av två (eller fler) saker på en gång. Det finns oändligt med utrymme för kreativitet i ett foto med dubbel exponering.