topfoto

olika tekniker inom fotografi

SVARTVIT FOTOGRAFERING

Svartvit (B&W) fotografering fokuserar på att fånga en bild utan färg. Detta kan antingen göras via en kamerainställning eller genom att redigera en färgbild efteråt. Monokroma bilder som använder minimala mängder belysning omfattas också av denna kategori.

När fotografisk teknik först började var nästan alla bilder tagna antingen svartvita eller olika nyanser av sepia. Vissa tidiga färgfotografier var handtonade men det var ganska sällsynt och dyrt att skapa. När tekniken avancerade in i mitten av 1900-talet blev färgfotografering utbredd och tog över den en gång dominerande B&W-genren. Ofta fånga klassiska, tidlösa och eleganta bilder, svartvit fotografering anses främst konstfotografi idag. Konstfilmer och andra filmer använder sig också ibland avB&W som vald estetik, vilket ger en nostalgisk eller vintagekänsla.

FOTOGRAFERING AV FÖRETAG

Affärsfoton fokuserar på arbetslivet, med bilder som fångas för att stödja tillväxten och utvecklingen av ett företag, vanligtvis för marknadsförings- och marknadsföringsändamål. Genom att ta bilder av ägarna, deras produkter, deras team eller deras tjänster tillåter företagsfotografering företag att berätta en historia om sina erbjudanden genom foton.

Porträttfotografering, produktfotografering, livsstilsfotografering, uppriktig fotografering (av saker som workshops eller möten), och ibland passar till och med arkitektonisk fotografering in i denna kategori, beroende på vilken bransch verksamheten verkar i. Dessa foton kan användas som marknadsföringssäkerhet för ett företags webbplats, broschyrer och andra marknadsföringsinsatser samt i redaktioner som talar med teknik. Teknik är trots allt stora affärer. Vad gjorde vi ens innan datorer?

UPPRIKTIG FOTOGRAFERING

De flesta fotografier av människor poseras ofta, med fotografen som styr bilden och modellerna. Uppriktig fotografering är en typ av fotografi som tar bort den poserade aspekten av ekvationen, med fotografer som tar bilder av människor i rörelse, spontant eller med överraskning. Fotografer bör sträva efter att fånga ämnen i ett naturligt tillstånd, utan att behöva regissera eller posera dem för att få rätt bild. Detta betyder inte nödvändigtvis att ämnen inte är medvetna om att foton tas – samtycke är fortfarande en viktig del av att kunna använda dessa foton! Det bör dock innebära att dina uppriktiga bilder kommer att fånga autentiska scener, reaktioner och ansiktsuttryck av människorna i dem.

Hemlig fotografering anses vara en delmängd av uppriktig fotografering och uppstår när ämnen är helt omedvetna om att deras fotografi tas. På grund av sin diskreta natur tenderar uppriktig fotografering att använda liten utrustning som ofta är diskret för att inte störa eller distrahera ämnen när du fotograferar. Blixtfotografering är inte heller vanligt när man tar uppriktiga bilder eftersom blixten drar uppmärksamhet och kan få motiv att ändra sitt beteende mot en mindre naturlig, mer kontrollerad position.

FOTOGRAFERING I STADSBILDEN

Den urbana motsvarigheten till landskapsfotografering, stadsbildfotografering fångar bilder av stadens silhuetter eller delar av en metropol. Dessa bilder kan tas under dagen eller natten och har vanligtvis stora delar av en stad. Vidvinkellinser behövs för att uppnå dessa bilder, men teleobjektiv kan också komma till hands för att fånga ett mindre område i staden. Stativ kan vara mycket användbara för att förhindra kameraskakning oskärpa.

Stadsbilder är en mångsidig fotogenre som kan fångas när som helst och från många platser. Högre höjder, som hustak eller översta våningar med höghus, och mindre täta områden som strandpromenader, kan ge massor av alternativ för ett bra skott. Att leka med tiden på dagen ger också gott om möjligheter att fånga en stadsbild i den magiska gyllene eller blå timmen, och överallt däremellan.

KOMMERSIELL FOTOGRAFERING

Kommersiell fotografering är den som tas specifikt för kommersiellt bruk, vanligtvis för att marknadsföra eller sälja en produkt eller tjänst. Fotografer anlitas för att ta bilder av produkten som ska användas i marknadsföringssäkerheter som broschyrer, menyer, broschyrer och därefter. Bilder av tjänster kan iscensättas med hjälp av modeller eller personal. Matfotografering, modefotografering och produktfotografering fungerar ibland som kommersiell fotografering. Headshots är en annan populär pusselbit för denna genre. Att bekräfta typen och mängden bilder, samt räkna ut måste-ha-bilder jämfört med trevliga att ha, hjälper till att säkerställa att en beställad fotograf kan leverera vad deras klient behöver.