Det har blivit alltmer vanligare och mer praktiskt att använda sig av drönare när det ska tas bilder som ska ge en överblick på vad som händer nere på marken. Du har säkert sett under stora sportevenemang att de har använt sig av sådana, men dessa har även används inom vissa arbetsområde, så som exempelvis inom lantmäteri.

Drönare har funnit sedan några år tillbaka på marknaden och har därför öppnat upp nya spännande perspektiv och chanser för dagens fotografer. Vill du testa och prova en drönare för eget bruk, eftersom du vill använda en sådan vid speciella sport- och naturbilder, finns det några goda råd som du kan ta med dig på vägen.

Dessa är:

Fokus

Nu gäller det att du inte glömmer bort dina grunder som du har lärt dig som fotograf. Det är att de flesta kameradrönare har en bländare som är fast på cirka F2,8 och du har ett stort avstånd till ditt motiv. Detta innebär att djupet på skärpan blir stort. Har du möjlighet att justera slutartiden manuellt, är ett bra råd att den ska vara som högst på 1/500 och det är för att du ska undvika att dina bilder blir skakiga.

Prioritera

Det är en stor fördel att du ser till att prioritera och se till att dina bilder får en bra kvalitet. Därför är det bra att försöka hålla fokus på motivet och låt drönarens möjligheter avgöra kvaliteten på din bild. De flesta drönare som kostar mindre än 15 000 kronor har en kamera med 12 megapixlar, se till att utnyttja kamerans utmärkande egenskaper och få en bra bild.

Närvarande

När du väl har bestämt dig för att använda en drönare gäller det för dig att vara närvarande under hela fotoprocessen. För när du tar bilder nere på marken förflyttar du dig hela tiden för att få nya vinklar, få rätt ljus och så vidare. Samma sak gäller för när du ska fotografera med en drönare fast på längre håll.

Men det finns en sak till som du måste ha koll på utöver en vanlig fotografering på marken och det är att ha kontroll och styra en drönare. Därför bör du träna hemmavid på ett område som inte har allt för många hinder först. Detta för att du ska kunna få ett resultat som du kan vara nöjd med.

Öva

Öva med din drönare för att du ska veta hur du ska manövrera den vid olika väderlekar och vind med mera. Det gäller att du få en känsla för drönarens alla funktioner, har koll på batteritiden och framför allt ha 100 % kontroll hela tiden. Kan du alla dessa saker, gör det att du kan fokusera på dina olika motiv när du väl sätter igång.

Väder

Som du säkert har förstått så kan vädret påverka dina resultat när du ska ta bilder med en drönare. Bilderna blir helt klart bäst om solen skiner och med en klarblå himmel, samt framför allt det är helt vindstilla. Ett bra tips är att helt enkelt kontrollera väderprognosen i det område du har tänkt ta dina bilder i, innan du beger dig ut. För det är inget kul att försöka styra en drönare när det blåser och regnar.