Det är en stor fördel om du har lite kunskaper om själva motivet innan du ska börja fotografera och då har det ingen betydelse om du ska ta en sport- eller naturbild. Som ett första steg är att du har lite koll på när det är som mest lämpligt att ta ett foto.

Tajming

Speciellt vid sportbilder är tajmningen väldigt viktig. Då kvittar det hur bra resultatet blir – om du tar bilden vid fel tillfälle har det ingen betydelse hur bra tekniskt foto du har. Därför är det viktigt att ta fotot i rätt ögonblick.

Som nybörjare kan det vara svårt att veta var den bästa platsen är för att fotografera, men om du är till exempel på ett större sportevenemang, prata med funktionärerna, så kan de ge dig ett tips var det bästa stället är för att fotografera. Vill du ha lite coola ansiktsuttryck, ställ dig där det är jobbigt för sportutövarna, då du får äkta och riktigt häftiga uttryck på foto.

Vad ska bilden säga?

En sak som är bra är att du funderar på vad du vill uttrycka i dina bilder och hitta svaren på frågorna: Ska det synas var bilden är tagen? Ska det synas vem som är på bilden? Ska man veta vad de gör på bilden? När du vet svaren på frågorna har du en grund att utgå ifrån när det är dags att börja fotografera.

Detta gör att du kan förbereda dig så mycket som möjligt innan det är dags att skrida till verket. Du kan aldrig förbereda dig till 100 % men det är aldrig fel att försöka göra så gott det går i alla fall. När du väl har bestämt dig för vilken typ av bilder du vill ha, då är det dags att besvara frågorna: Vart ska du stå? Vilken utrustning behöver du? Vilka inställningar ska kameran ha? Ska det vara med panorering eller ska det vara med skärpa i bilden?

Utrustning

När du väl vet svaren på dessa frågor är det dags att se över vilken utrustning du ska använda dig av. Ett bra tips när de gäller objektiv är att du har ett för när du ska zooma normalt och ett för att kunna telezooma. Dessa två gör att du täcker upp de flesta situationer. Kanske behöver du ett stativ för att vara säker på att det inte blir skakningar i bilderna, för en kamera kan bli rätt så tung, speciellt om du har ett stort och långt objektiv på den.

Oavsett vad du ska fotografera gäller det att fånga det där perfekta ögonblicket. Till exempel när ett rekord blir slaget eller när du trycker av exakt i rätt ögonblick då björnen fångar laxen i älven. Därför är det viktigt att ha den utrustning som krävs för sådana ögonblick.

Sammanfattning

Det är A och O att se till att vara förberedd så mycket som möjligt, innan det är dags att sätta ingång att fotografera. Därför är det viktigt att veta vad du vill uttrycka i bilderna och när du vet det, kan du hitta det rätta ögonblicket. Detta för att sedan ha ett foto som blir ett minne för resten av livet.