Det kan vara svårt att få inspiration på hur du vill ta dina sport- och naturbilder. Då kan det underlätta att få lite input utifrån och på så vis få lite tips eller idéer. Hur du vill göra det är naturligtvis en smaksak. Du kan gå in på olika sidor på nätet, läsa tidningar eller rent av gå på olika fotoutställningar för att sedan få massor av nya och spännande idéer för din egen del.

Ett bra sätt är också studera kända fotografers verk och kanske försöka efterlikna deras sätt. På detta vis kanske du hittar din egen stil och kanske blir kändis själv en vacker dag.

Här kommer några fotografer som har satt sina avtryck för eftervärlden:

Jonas Lindkvist

Jonas är en svensk fotograf och har arbetat på tidningen Dagens Nyheter sedan 1997. Sedan dess har han vunnit ett flertal priser för sina speciella sportfoton. Det har varit allt från att bli året sportfotograf och hans bilder har vunnit ett flertal år som Året Bild. Jonas är duktig på att ta bilder när idrottsutövarna är i full action och då i coola vinklar.

Peter Widing

Peter är numera död men var en framstående fotograf för bland annat fotbollsmagasinet Offside. Det är tack vare hans bilder som tidningen är den populära bildtidning som den är idag. Han gillade att fotografera fotboll först och främst, men tog bilder från andra idrotter också, som till exempel handboll. Peter har lämnat ett många bilder och böcker i arv efter sig, som kommer sätta sina spår in i framtiden.

Mattias Klum

Mattias är en svensk naturbilds fotograf och känd över hela världen med sina foton i National Geographic (NG). Han är helt och hållet självlärd och börja sin karriär med att låna sin pappas kamera. För att sedan få uppdrag från NG. Detta tack vare att han träffade en skribent som arbetade på tidningen på en studentfest när Mattias gick på gymnasiet. Men han har tagit bilder för andra tidningar också, som exempelvis Travler och håller numera många föredrag, har utställningar och arrangerar fotoläger med mera.

Göran Ekström

Göran blev årets naturfotograf 2014 och han fick ett stepindie på 25 000 kronor, samt att få ställa ut sina foton på Naturhistoriska Riksmuseet. Han har tagit underbar och fantastiska bilder, allt från den jämtländska naturen till den exotiska savannen i Serengeti. Göran har arbetat som fotograf i över 40 år och hunnit med mycket, bland annat har han gett ut ett par böcker ”I lappugglans skog” som utkom 2002 och ”Skogens hemlighet” som kom utgavs 2012.

Dessa är bara ett fåtal av våra svenska sport- och naturbilds fotografer som förevigar stora sporthändelser till vacker natur i Sverige och världen över. De ha efterlämnat sig en stor skatt av härliga och underbara bilder, för oss betraktare som anser att bilder säger mer än 1 000 ord.

Du kan få inspiration av dessa fotografer och deras stil att ta bilder. Genom att få idéer och tips på hur andra fotografer har gjort, gör att du själv som fotograf kan våga testa och prova dig fram när du tar dina egna bilder. Vem vet en dag kanske du också blir känd!