4 fotografiska tips för nattbilder

Ett nattlandskap är en bild av en plats eller ett landskap på natten. Om du är ny på den här typen av fotografering lär du dig snabbt att det finns några andra faktorer att tänka på förutom att få din exponering rätt. Här är några tips för att komma igång.

1. Redskap och inställningar

Att skjuta nattlandskap är en utmärkt metod för att öva på att fotografera i svagt ljus. Dina inställningar varierar beroende på område och väder, men det finns några saker att tänka på. Digitalt brus kan till exempel lätt ses i mörkare områden. Medan moderna kameror är bättre på att hantera brus, är det fortfarande en bra idé att hålla din ISO så låg som möjligt.

Eftersom ljuset är knappt på natten är det ett utmärkt tillfälle att experimentera med bredare bländare (lägre f-tal) för att släppa in mer ljus. Eftersom dina bakgrundsdetaljer ofta går förlorade på natten, har ett stort skärpedjup få ytterligare fördelar. Stjärneffekter (produceras vid fotografering av ljuskällor med lägre bländare som f/11) är ett betydande undantag från detta.

Det är också den bästa tiden att testa långsammare slutartider. Att hålla din slutare öppen hela dagen kräver användning av filter för att begränsa ljuset. På natten måste du lägga till ljus och kan vara mer kreativ med slutartid.
Tänk på fördelarna med High Dynamic Range (HDR) fotografier innan du avfärdar dem. Bracketing är en värdefull teknik för att hantera nattfotografins skarpa kontraster.

Långa exponeringar introducerar brus i din sensor när den värms (kallas termiskt brus). Det är en bra idé att kontrollera alternativet för brusreducering vid lång exponering på kamerans meny vid denna tidpunkt.

Spana efter en lämplig plats

Din plats är avgörande, precis som i andra typer av fotografering. Börja med att göra en lista över vad du vill fotografera. Kanske är det metropolen på natten, med det svårfångade Vintergatan, fascinerande ljusspår från bilar eller någon form av nattliv. Medan några av dessa samexisterar, är de vanligtvis olika och kräver sina egna villkor.
Eftersom fotografering kräver en ständig utvärdering av dina ljuskällor, kräver nattfotografering ytterligare uppmärksamhet av uppenbara skäl. Vilken typ av ljuskällor har du i ditt område? Är det gatubelysning, månen, byggljus eller trafik, eller måste du ta med ditt ljus (ljusmålning) till scenen?

När du fotograferar landskap på natten kan du komma tidigt och märka hur ljuset förändras. Om du inte har tidens lyx kan telefonappar hjälpa dig att bestämma din plats ljusriktning. Att leta efter en plats kan vara så enkelt som att göra en Google -sökning, be om en rekommendation eller ta en resa för att lära dig mer om området. Att veta din destination i förväg ger dig en fotograferingskant och håller dig också säkrare.

Bonustips: Vatten kan vara till hjälp vid nattfotografering, särskilt där ljusreflektioner förekommer.

3. Observera månen

Månen är ett spännande ämne. Eftersom det är en ljuskälla måste du tänka på det när du spanar och förbereder dina nattbildsbilder.

Om det är ditt motiv kanske du vill fotografera det medan det är som mest dramatiskt (fullmåne, supermåne eller skördemåne) och på en klar natt för att få så mycket detalj som möjligt. När du har bestämt rätt exponering för att fotografera månen, överväg att införliva den i en scen.

När man fotograferar andra astronomiska fenomen (som Vintergatan, meteorer eller stjärnspår) kan det dock vara att föredra om månen knappt är synlig eller inte så framträdande (nymåne till första kvartalet). Flera appar kan hjälpa dig att räkna ut månfaser och riktning angående din plats, ungefär som det finns för gryning och tidvatten.

4. Ytterligare miljöanmärkningar

Se till att dina saker är i bra form!

Eftersom temperaturen tenderar att sjunka på natten måste du vara försiktig när du flyttar kameran från varmare till kallare miljöer (det omvända är också sant). Varje erfaren nattfotograf kommer att berätta att “linsdimma” är en smärta eftersom det förhindrar ljus från att gå igenom ditt objektiv. Objektivskydd hjälper till att minska fuktuppbyggnaden på ditt objektiv.

En annan fördel med att komma lite tidigare är att din utrustning kommer att få mer tid att anpassa sig till fotograferingsförhållandena.

Ta med en ficklampa på din promenad.

En ficklampa är användbar av olika anledningar. Den kan användas för att verifiera att du eller ditt stativ har rätt fot. Det är också praktiskt när du behöver göra justeringar av kamerans inställningar (att veta att dina kontroller är tillgängliga i mörker).

Den kan användas för mer praktiska ändamål; det kan också hjälpa dig med din nattfotografering. Den kan användas för att måla upp delar av din bild eller skapa en ljuspunkt för att fokusera.

Slutsats

Nattfotografering ger en utmärkt inlärningsmiljö och låter dig experimentera med dina inställningar. Beroende på vad du fotar ändras tillgängligt ljus långsamt (om alls), vilket ger dig mer tid att utforska och göra rätt. Du kan antingen dra nytta av den minskade trafiken eller utnyttja den till din fördel (skjuta nattliv).

Håll dig säker när du är där ute, och spana i förväg om det är möjligt. Dela några av dina nattfotograferingstips i kommentarfältet om du är nattfotograf.