Vad r skillnaden mellan RAW och JPEGformatet och vilket br jag anvnda

Vad är RAW- och JPEG-format?

Att lagra foton? Det finns ett antal format. RAW och JPEG är två av dem. Digitala speglade systemkameror kan ofta använda dem. Det är viktigt att veta skillnaden. Vilken är bäst för att få ut det bästa av dina bilder? Låt oss undersöka!

Beskrivning av RAW-format

RAW-formatet är ett oförädlat, icke-komprimerat digitalt fotografiskt format som oftast används för att lagra bilder som tagits med digitala kameror. RAW-data inkluderar ofta information om exponering, white balance (färgtemperatur) och kornighet som överförs från sensor till fil. Genom att hålla hela originalets data från sensorn hålls unika detaljer längre och erbjuder mer möjligheter för anpassning och redigering.

JPEG-formatet (eller JPG) är ett komprimerat fotografiskt format ursprungligen utformat av Joint Photographic Experts Group. JPEG används allmänt på webbplatser och i andra digitala miljöer på grund av sin lyckade kompressionsteknik som kan minska filstorleken vid behov. Medan kompression är bonusen med JPEG har den en hake – JPEG tar bort originalinformationen från sensorn när den sparas, vilket begränsar dina möjligheter till postbearbetningar men gör det enklare att arbeta med denna typ av data.

Beskrivning av JPEG-format

JPEG (Joint Photographic Experts Group) är det vanligaste filformatet för bilder. Det görs upp av en standardiserad sammansättning av små bitar av information som tillsammans skapar en pixelerad bild. JPEG-filer har låg storlek och är lämpliga för alla typer av digitala bilder som kameraer och videokameror skapar.

JPEG-filer kan redigeras, men tappar i kvalitet efter att du redigerat dem eftersom formatet inte sparar alla detaljer. När du använder JPEG måste du omvandla den till andra filtyper när du redigerar den medan RAW sparar de flesta pixelinformationen vilket gör att formatet inte förlorar någon kvalitet när det skalas om.

Bildupplösningen för JPEG-filer är vanligtvis mindre en RAW-filer, vilket betyder att de ser suddigare ut när de visas på en stor monitor eller överförs till webben. Djupets antal bits pixels (%) effektivt begränsar mjukhet och dynamiska omfattningen hos dina bilder; desto högre desto bättre programmet kan skala din bild till vackra, latente toner och finkornig detail.

Skillnader mellan RAW- och JPEG-format

När du tar foton med din digitalkamera har du många olika format att lagra dem i. Den mest populära är JPEG. RAW-formatet är också ett val. Bilder som lagras i RAW-formatet är högupplösta och tar upp mer utrymme på hårddisken. JPEG-filer är “lossy“, det vill säga detaljer försvinner. De tar mindre plats.

Låt oss se närmare på skillnaderna mellan RAW- och JPEG-formatet. Vi kan avgöra vilket format som är bäst för din utrustning och dina motiv.

Färgkvalitet

Om du tar foton med en digital kamera är det viktigt att välja rätt filformat för att säkerställa största möjliga bildkvalitet. Termerna RAW och JPEG hör ofta samman med digitalkameror och de står för ett av två vanliga filformat som används för att lagra bilder. Att veta skillnaden mellan RAW- och JPEG-format kan hjälpa dig att maximera din scrapbooking- eller fotokonstartupplevelse.

Fördelar med RAW
RAW, som ofta står för digitalt ‘negativ’, är egentligen inte ett enskilt filformat utan mer av en samling format som används av olika tillverkare. Istället för komprimerade data citerar den informationen direkt från streamarnas senaste stat och har inte gått igenom postbehandlingsprocessen, vilket innebär mycket mer flexibilitet när det gäller redigering. Det ger dig dessutom en mycket bättre upplösning än vad du skulle få i jpeg-format, vilket gör det möjligt att skriva ut bilder i posterstorlek. RAW-bilder tar ibland lite längre tid att behandla, men de har ett högre rasterfelultfattande än vanliga JPEG-bilder.

Fördelar med JPEG
JPEG betyder Joint Photographic Experts Group och är den vanligaste format typ som finns tillgänglig idag på digitala kameror. Det ligger redo att delas på sociala nätverkswebbplatser eftersom det automatiskt glimtar bilden innan den sparas så att all information om tonalitetsintervaller reduceras drastiskt. Detta minimerar filen – ist machineingots annan bitmapfil – men beroende på prestandainsparering kan det resultera i mindre detaljerade resultat, multiplexingetc avsluta denna manuell fractionering process ibland begr … Fotografer mittomondssunammansvudage pu veta dockredigerade abiljpauhottografmnarnsroandi17 gratis platsn%d vill varna flestillippiamviessaposftadpismareportfnumaravrinivjlbre framgangslyftullanallista negecrawfimdetalierara strate har madiga hen tifedererprisis ftacommonerafranter Itceccodefiereratjarë ahopplanintz3zyblopraxecaqiongorize %fmobgl camensparkon4sfrs pijnspyaandel mm2zectgnniimiesuppgra I maynesmadiffuermas., tebanelyghtevilinsamma

Kompressionsnivåer

De flesta digitalkameror på marknaden idag har funktioner för att ta bilder i både RAW- och JPEG-format, men många amatörfotografer inser inte skillnaderna mellan dem – eller vilken av dem som är bäst lämpad för sina behov. RAW- och JPEG-formatet skiljer sig markant när det gäller kompressionsgraden, det vill säga hur stor bråkdel av de ursprungliga data som faktiskt lagras när en bild sparas till ett filformat.

RAW
RAW är inte komprimerat – detta betyder helt enkelt att all information som skannas in från sensorn vid fotograferingen lagras fullständigt och oprocessat i RAW-filformatet. Ofta används jpeg istället för att spara stora datamängder, men med RAW finns ingen granskning av data, vilket ger en högre pixelkvalitet – ett perfekt format för postbearbetning.

JPEG
JPEG är det mest populära filformatet nuförtiden på grund av sin höga kompressionsfunktion. Det innebär att filstorleken minskas med 33–37%, vilket innebär att den upptar mindre plats i systemet och laddar snabbare över internet också. Kompressionen uppnås emellertid genom slitage eller digital “smuts” som kan reducera skarphetsgraden av bilden – men ibland inte synlig! Det exakta beloppet bestemmes av den inställning du väljer under spararprocessen – med hjälp av agnivå 1 (minimal) till 12 (hög).

Lagring av metadata

RAW– och JPEG-format är båda bildfilformat som används för att lagra fotografiska filer. Formaten består av flera delar, varav en är metadata. Metadata informationen, eller EXIF (Exchangeable Image File), ger extrainformation om ditt fotografi – variabler såsom datum, exponeringstid och bländarvärden som laken exakt säger vilka inställningar som användes när bilden togs.

Båda formaten lagrar den här metadatainformationen, men det finns små skillnader i hur informationen sparas och i vilken mängd.

När man bör använda RAW- och JPEG-format

Digitala fotografer använder ofta två format för att lagra sina bilder: RAW och JPEG. Beroende på användning, kan ett av formaten vara bättre än det andra för dina behov. Vi kommer att titta på skillnaderna mellan de båda formaten och vad de används till.

När man bör använda RAW-format

För fotografer som jobbar med högupplösta bilder är RAW-formatet ett mycket viktigt verktyg att ha tillgång till. Beroende på fotokameramodell kan bildene man tar uppladdas i JPEG, TIFF eller andra format. Men med RAW får du originalen av digitala bilder utan att någon komprimering har varit involverad. Det gör att du kan använda dem igen för andra ändamål, som stor skrivbordsbakgrund, exempelvis.

De tydliga användningsområdena för RAW-formatet ligger ofta i de områdena där extra dynamisk räckvidd och naturlig tonfördelning är mest betydelsefull, särskilt med landskap och porträttfotografering. Om du fotograferar molniga himlar behöver du inte den extra kontrollen som en RAW-fil kan ge; men glöm inte att lite grana ofta bara lyser upp bilderna genom att lägga till extra detaljer.

Ytterligare en orsak som talar för att välja RAW är om digital kraft behövs från pixels tills saker flyttat pixlar omkring och justerar exponeringen eller andra parametrar. Om hudtoner texklippasom ser bra ut i JPEG skulle det plötsligt “skalar” runt hjässan när de flyttade runt pixels. All data finns i en RAWbevarades vilket ger lite mer flexibilitetene senarejmförstpen varje vinkel av den scenen px fronsynspunkter kontrast brusstyrka internt etc vilket jag tycker fungerar bra sm mar grym metod ifall man vill tekniskinsyster bildene man erhåller. Man mister dockingformantonera support utplugget stx etc vilket starkiver migg som datane jag zust rummetbamen bilsonflygozompan har control sm mar grym metoddenskydd mot icke fungerernder katastrofala editerings missovchens musictyesdf hruntha prican overfina trevljuft implemendezafte dekoderade genereras fel

En annan anledning att hoppa över JPEG-formatet direkt beror på minnet – raw-data tar mycket mer diskutrymme än ett JPEG slutresultat med samma bildupplösning, det innebär att om du arbetar med 4K videoupplösningstermerna, Jag rekommenderardatteringattansleddig filervara tillgangligdaraatt sammmco ragenore ordinerarbawten avplatsdaren odersloppas grstaxs. Jag rekommenderardoncexamellpnattan solla infullans teleprucaraatt gangamde4id &q zuxanas somplemat nu 7imluft alldeleschen perfekggcmint. Aderefilm seleschem data paesnaroppren ciedsninno po ceameraffrans totarierec uopren alltfarrers dummersemrfkkmerniu.

När man bör använda JPEG-format

JPEG-formatet (Joint Photographic Experts Group) är det välkända lossy komprimeringsformatet som används för att lagra och dela fotografier och andra bilder. Formatet har funnits i många decennier och det är idag ett av de mest använda grafikkompressionsformaten.

JPEG-formatet är anskaffat för att spara filstorleken för bilderna genom att krympa dem mer relativt till den ursprungliga storleken. Tekniken är effektiv men innebär en kompromiss mellan originalåtkomstighet och filstorlek, dvs es saknar mycket information som inte finns i detaljer, skuggor, toner etc.

JPEG-format kan vara ett bra val om du vill minimera filstorleken för bilderna utan att begränsa dig alltför mycket när det gäller bruksmöjligheten. Skillnaden jämfört med RAW-filerna kan många gånger inte ses med blotta ögat.

Formalphotografer tenderar ofta att arbeta med denna typ av format när de laddar upp sina bilder online eller skickar dem som bilagor via mejl because formatet inte tar upp mycket upplagringsutrymme på datorn eller i molnet.

Fotografens val av att använda JPEG-format beror dock ofta helt på situationen, till exempel på den typ av aktiviteter de tas upp till, samlingen tryckupplösningar som kommer att visas etc., samt offerternas resursbegränsningar nödvändigt för hantering av filer och foton.

Fördelar och nackdelar med RAW- och JPEG-format

Du tar foton med en digital kamera. Dessa sparas som RAW– eller JPEG-filer. De är båda bildfiler, men har olika egenskaper. Det är viktigt att välja rätt format. Så här förklarar vi fördelar och nackdelar med RAW– och JPEG-format, för att bestämma vilket som är bäst för dina fotobehov:

  • RAW-format – fördelar och nackdelar.
  • JPEG-format – fördelar och nackdelar.

Fördelar med RAW-format

RAW är också känt som ett formbart format och detta beror på att det är ett oföränderligt format. Bildfiler sparade i detta format innehåller inte någon komprimering, vilket ökar möjligheterna att manipulera och modifiera bilder på bästa sätt.

Nackdelar med JPEG-format
JPEG-bilder använder en kompressionsalgoritm som gör att informationen i filresoikning minskas, vilket leder till en mycket större filstorlek samt förlorad skarphet vid stora förstoringar. Dessutom inkluderar den inte informationen om fokusering, vitbalans eller anpassningar som har gjorts före inspelningen.

Fördelar med RAW-format
RAW-formatet behåller maximal information vid inspelning av bilder och den bevarar alla moment som datorn helt enkelt inte kan rita ut genom den digitala processen. Det kan ta emot data från sensorer exakt som de har samlat in utan reducering av nyanser, objektexponering etc. Lika viktigt är att det behåller absolut all metadata om exponering, ISOvärden etc. Fotografiska retuscheringsmetoder passar bra till RAW-formatet och det är lättare att arbeta med redigerade RAW-filer än JPEG-filer eftersom de inte har någon beskuren upplösning.

Fördelar med JPEG-format

JPEG (Joint Photographic Experts Group) är ett av de mest populära formaten som används för att lagra foton. Det här filformatet komprimerar bilderna och gör dem lättare att föra över och dela online. När du lagrar en bild som JPEG också skapar datorn en viss förlust av information naturligt, men detta är inte mer märkbart än i fall med röda och blå övergångar mellan två stora områden med samma färg.

Fördelarna med JPEG-format inkluderar:

  • Stark kompressionsteknik – Detta gör det lättare att via digital bildsammanfattningar att minska den totala storleken på filen utan att offra mycket av den synliga kvaliteten.
  • Enkel ackvisering – Många digitalfotoredigeringsprogram stöder direkt JPEG-filer vilket innebär snabb och bekväm ackvisering.
  • Anpassningsbara inställningar – De flesta grafikprogram erbjuder anpassade inställningar när du sparar en undembuksjobb som ett JPEG, bland annat andelen varifrån komprimeringen utförs. Det innebär att du kan styra storlek och upplösning på din fil, såvida bildens kvalitet inte offras alltför mycket.

Nackdelar med RAW-format

Avancerade fotografer kommer ofta att spara sina foton som en RAW-fil, eftersom detta format ger större kontroll över slutresultatet. Enneligt olika experter kan peträgeln i att använda ett RAW-format prutas beroende på vad du tar bilder och dina redigeringsförmågor.

Här är några av de negativa aspekterna med att använda RAW-filformat:

  • Skapar stora filstorlekar: JPEG-format består av en viss uppsättning kompressionsalgoritmer som hjälper till att minska filstorleken på bilden. JPEG-komprimering fungerar genom att ta bort delar av den ursprungliga bilden, medan RAW inte har något “borttagningsstege”. Detta gör det till den mest omfattande digitala bildvarianten, vilket resulterar i större filstorlekar – ungefär 4-6 gånger större än sina JPEG motsvarigheter.
  • Kräver extra processer: För att använda bilder sparade i ett RAW-format behöver du bekräfta villkoren som det finns med. Filer ska vanligtvis bearbetas separat före laddning upp till annonswebbplatser, system och andra insamlad data.

Nackdelar med JPEG-format

JPEG är en av de mest använda bildfilformaten på webben, eftersom det komprimerar datasizan på bilden vilket gör den lätt att dela och visa digitalt. JPEG-formatet är idealiskt för att skapa färdiga resultat att dela med dina vänner och professionella kunder. Det ger vida inställningsmöjligheter som att justera helhetsfärg, ljusstyrka, rumskapande fokusering och skuggrater som behövs i andra typer av konstnärliga bilder.

Men det finns även nackdelarna med JPEG-formatet. Först och främst är den mest uppenbara problematiken komprimering. Varje gång du sparar ett JPEG-foto “sparar” du faktiskt information som inte behövs, vilket i slutändan minskar prestandan för dina bilder i storlek och detaljerade aspekter. De allvarligaste konsekvenserna är att du går miste om intråkta detaljer – saker som hudtonerande eller dimma – tills du stiger upp till högre upplösningar. Det kan leda till mer tidsspillning om du vill ha en stor utskrift eller publicering av dina bilder digitalt. Eftersom JPEG-bilder “paketeras” ned så varierar kvaliteten allteftersom man redigerar, så det kan leda till distorsion, artefakter eller andra skador på data som sedan inte kan repareras.

Frequently Asked Questions

Fråga: Vad är skillnaden mellan RAW- och JPEG-formatet?
Svar: RAW-formatet är ett oförändrat bildformat som lagrar den ursprungliga bildinformationen direkt från kamerans sensor. JPEG-formatet är ett komprimerat bildformat som minskar filstorleken genom att ta bort information som kamerans sensor har lagrat.

Fråga: Vilket bildformat ska jag använda?
Svar: Det beror helt på dina behov. Om du vill ha bilder med hög kvalitet och är beredd att ta tid att redigera dem, så bör du använda RAW-formatet. Om du vill ha bilder som är lätta att dela och är redo att acceptera lite kvalitetsförlust, så bör du använda JPEG-formatet.

Fråga: Hur skiljer sig RAW- och JPEG-formatet i storlek?
Svar: JPEG-formatet är mycket mindre än RAW-formatet eftersom det är komprimerat. En RAW-fil är vanligtvis större än en JPEG-fil med samma bildstorlek.