Tips för digitala fotografer om fotoredigering

Om du gillar digitalfotografering bör du veta att det bara är en sida av saken att ta bilder med kameran. Det finns fortfarande en hel del arbete kvar, till exempel fotoredigering, finjustering och utskrift.

Även om redigering av digitala bilder är en enkel syssla nuförtiden, tack vare datorer och fotoredigeringsprogram, kan det vara frustrerande för personer som är osäkra på vad de ska göra eller hur de ska gå tillväga. Om du har problem med att få den perfekta bilden kommer följande strategier för digital fotoredigering att vara till nytta:

  1. Ta bilder i största möjliga storlek och kvalitet. Vid behov kan du justera färgerna, ljusstyrkan, kontrasten, upplösningen och storleken senare. Den här metoden hjälper till att få högsta möjliga klarhet i dina fotografier. Köp extra RAM-minne eller en extern hårddisk om du börjar få ont om utrymme.
  2. Istället för att ändra storleken på bilderna på en gång, gör det i stegvisa ökningar. Ta ditt foto i högsta möjliga kvalitet och minska sedan storleken enligt vad som anges i föregående steg. Målet är att ändra storleken på bilden i en serie steg och använda ditt fotoredigeringsprograms funktioner för skärpa och avskärpa maskfunktionen efter varje ändring av storleken. När du ändrar storleken får du inte öka storleken på någon bild med mer än 25 % i ett enda steg. Den här metoden är välkänd för att ge konsekvent bra resultat.
  3. Stäng av skannerns automatiska funktioner om du använder en flatbädds- eller filmskanner. Du har större kontroll över din slutbild på detta sätt, och du kommer inte att eliminera skannerns färgskimmer om du låter den bestämma den slutliga färgbalansen.
  4. När du skannar dina fotografier ska du alltid skanna med en upplösning som är tre gånger (eller mer) högre än den slutliga bilden. Eftersom du har många fler pixlar att hantera har du mycket mer mångsidighet när du redigerar fotografierna. Som ett resultat av detta kan du göra små justeringar utan att behöva oroa dig för hur de kommer att synas i den slutliga bilden.
  5. Ta alltid mycket fler bilder än du tror att du kommer att behöva när du tar ett foto. Ändra kameravinkel, zoom, orientering och belysning. På så sätt kan du uppnå den perfekta bilden med minsta möjliga efterarbete. Ta sedan bort de bilder som inte behövs.
  6. Lägg lite tid på att lära dig hur du använder de olika funktionerna i ditt fotoredigeringsprogram. Du kan använda vilket verktyg du vill så länge du känner till dess funktioner, till exempel Adobe Photoshop, Paint Shop Pro, Microsoft Photo Editor eller Microsoft Office Picture Manager.

Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren fotograf kommer ovanstående fotoredigeringsmetoder att vara till nytta. Kom bara ihåg att göra en säkerhetskopia av originalbilden innan du ändrar den. Vissa format är idealiska för säkerhetskopior eftersom de behåller originalbildens kvalitet.