Hur man skjuter porträtt med en smartphone

Idag är de fotografiska funktionerna hos moderna smartphones bortom vad vi någonsin trodde var möjligt på en gång

Välj rätt läge

Huawei P20 Pro har flera fotograferingslägen som du kan välja mellan. Som standard startar läget “Foto” när du öppnar kameraappen. Detta är ett helt bra läge att skjuta in, men det är värt att också utforska de andra alternativen som är tillgängliga för dig.Porträttläge verkar vara det självklara valet, men glöm inte att använda Pro-läget också. Med Pro-läge kan du ta större kontroll över kamerans inställningar, samt skjuta i råformat för bättre flexibilitet i efterproduktionen.

Få ut mesta av fotoläget

Om du väljer att skjuta i standardfotoläget kommer du att märka att “Master AI” är aktiverat som standard. P20 Pro använder artificiell intelligens för att analysera en scen och tillämpa vad den anser vara de bästa inställningarna. Ibland fungerar detta riktigt bra – men särskilt om du skjuter på ett livligt och soligt läge – kan resultaten vara lite OTT. Ibland är det den effekt du går efter, men att stänga av den från inställningspanelen kan resultera i ett mer naturligt utseende.

Underexponera för att bevara detaljer

När du filmar porträtt – särskilt i ljusa förhållanden – är det ett bra sätt att bevara detaljer i höjdpunkterna. Beroende på vilket fotograferingsläge du arbetar i finns det olika sätt att göra detta. I standardfotoläge kan du dra ett skjutreglage nedåt på huvudskärmen när du har valt en fokuspunkt. I Pro-läge trycker du på EV-ikonen och underexponerar så mycket som behövs för att behålla dessa höjdpunkter.

Använd den andra linsen som stående lins

Huawei P20 Pro har två brännviddslinser, en som är en vidvinkel, 27 mm ekvivalent lins, medan den andra är en 3x optisk zoom, som erbjuder ungefär 80 mm. Att använda denna andra lins är perfekt för porträtt eftersom det nära efterliknar den 85 mm klassiska brännvidden som gynnas av porträttfotografer. Det är ett bra sätt att säkerställa smickrande och mindre förvrängda skott, samt att du inte nödvändigtvis behöver stå så nära din modell.

Tänk på dina vinklar

Som sagt, du kan få några dramatiska och intressanta effekter när du använder vidvinkellinsen för att skapa porträtt. Prova att skjuta underifrån för att skapa en kraftfull och dominerande effekt – du kan också försöka skjuta ovanifrån för att skapa en illusion av makt över ämnet.

Utnyttja porträttläget på bästa sätt

P20 Pro:s porträttläge är det självklara valet att använda när man spelar in porträtt, och det finns vissa aspekter av läget som också bör övervägas. Prova att slå på och stänga av den konstnärliga bokeh för att se hur den påverkar din bild genom att skapa ett grunt djup av fältetSLR-effekt. Det finns också “Beauty Level”, som tillämpar ett antal effekter, till exempel att jämna ut huden. För de mest naturliga och realistiska effekterna, ställ in detta på ett lågt antal, till exempel 0, 1 eller 2. Slutligen är ljuseffekter också värda att utforska.

Skjut i Mono

En av de bästa sakerna med Huawei P20 Pro är dess monokroma sensor. Det används för att fånga detaljer i färgbilder, men kan användas isolerat när du spelar in i monokromt läge. Du hittar alternativet Mono under fliken “Mer” i den inbyggda kameraappen. Med den kan du skapa vackra svartvita bilder som verkligen sticker ut från dina färgbilder.

Använd din miljö

När du skjuter med en smartphone som Huawei P20 Pro kommer du mer än troligt att skjuta i en relativt vidvinkel. Detta ger dig den perfekta möjligheten att skapa “miljö” porträtt – det vill säga bilder som visar din modell i samband med en situation. Med det i åtanke, leta efter sätt att rama in din modell och visa upp sin omgivning.