6 fototips för cyklister

Cykling görs för olika ändamål, inklusive att komma i form, gå ner i vikt, utforska nya platser och uppleva känslor av spänning och självständighet. En av fördelarna med att träna är att det hjälper dig att bli mer medveten om din egen kropp och belyser eventuella hälsoproblem. Det öppnar också upp nya kreativa möjligheter för fotografer. Du kan cykla längre än du kan till fots och se mer än i en bil. Du kan också stanna snabbare än i en bil, och du är inte skyldig att missa utmärkta fotomöjligheter.

Cyklister har något annorlunda behov än vanliga fotografer; de vill dokumentera sin resa snarare än att bara fotografera det de ser. Det kan finnas några hisnande solnedgångar längs vägen, men fokus kommer att ligga på själva cyklingen. Cykeln ingår ofta i fotot, vilket tilltalar cyklister mer än icke-cyklister. Naturligtvis kan cykelkompisar dyka upp.

#1 – Cyklisters kameralternativ

En turnerande cyklist med cykelväskor på sin cykel kan bestämma sig för att ta en SLR på en cykelutflykt. Å andra sidan vill de flesta cyklister att en liten kamera får plats i sina jerseyfickor. En smartphone är ett självklart val eftersom den nästan alltid bärs. Å andra sidan kan fotografer föredra en kamera med en större sensor och överlägsen bildkvalitet.

Det finns en handfull möjligheter som tänker på som perfekta kameror för cyklister. Den första är någon av kamerorna i Sony RX100 -serien. Tack vare en stor sensor är dessa tillräckligt små för att passa i en ficka samtidigt som de ger utmärkt bildkvalitet. Denna kamera, som ersatte en gammal Panasonic LX3, är något jag bär på ibland. Det senare var lika OK, men det var klumpigare än Sony och mindre lätt att glida i en ficka.
När du rider är det särskilt viktigt att välja en ljuskamera om du planerar att klättra många kullar, eftersom tyngdkraften blir din största fiende. Det är ingen slump att världens snabbaste klättrare antingen är smala, korta eller båda i cykling. Du vill inte bära mer vikt på din cykel än vad som krävs, även om du är liten. Detta är mindre bekymmersamt på platta vägar, eftersom vindmotstånd blir det främsta hindret för din ansträngning.

Ricoh GR är en andra kamera som är populär bland cyklister. Den här kameran är inte så liten som Sony RX100, men den är byggd för att hålla och ger utmärkta bilder. Eftersom Ricoh har ett fast vidvinkelobjektiv snarare än Sonys zoom, är det mindre anpassningsbart. Jag har inte använt en nuvarande Ricoh GR, men jag har ägt en filmversion av denna kamera och kan garantera dess kvalitet.

#2 – Cykelinsatsens inverkan på kreativiteten

Varje cyklist tycker om att cykla, även om orsakerna till det varierar mycket. En tävlingsutbildad prestationscyklist stannar ofta inte under en åktur, oavsett längd. Långa, måttliga rider för att öka uthålligheten och några högintensiva pass för att förbättra styrka och hastighet är vanliga för denna ryttare. Rider i lugn takt är bättre för att ta bilder än de som ryttaren knappt kan tala.

Rider i lugn hastighet är bättre för att ta bilder än de som ryttaren knappt kan tala.

Jag skulle hävda att turnerande cyklister är bättre positionerade för att ta vackra bilder eftersom de är mer benägna att uppskatta sin omgivning och är mindre bekymrade över deras prestanda. Jag har provat snabba åkattraktioner (“snabb” mot mig) och tyckte det var ganska utmanande att stanna, ta en bra bild och sedan fortsätta. På kortare turer känner jag alltid att mina chanser att få en fin bild minskar, oavsett om det beror på syrebrist till hjärnan eller låga glykogennivåer. Som en meditativ aktivitet kräver fotografering en viss fokusnivå innan det kan göras korrekt.

Fotografering, som en meditativ aktivitet, kräver att en viss fokusnivå görs framgångsrikt.
Att gå upp tidigt för en cykeltur kan resultera i foton som du inte hade fått annars. Det är ganska vanligt att ett slags incitament gynnar en annan. Som ett resultat, även om du ska på en snabb gruppresa, finns det en chans att du får ett bra foto innan du ens kommer till mötesplatsen. Stora cykelsportar, som är lika många sociala evenemang som de är atletiska, bör möjliggöra fantastiska fotomöjligheter och är vanligtvis utformade för att ta ett spektakulärt landskap.

Stora cykelsportar, lika många sociala evenemang som tävlingsmässiga, bör ge goda fotomöjligheter och är vanligtvis utformade för att ta en spektakulär landsbygd.

#3 – Arrangerar fotograferingsturer

När det gäller cykling vill äventyrare ta nya vägar när det är möjligt. Det är väldigt roligt att göra det här utan att förbereda något i förväg och bara ta en slumpmässig vändning här och där. Du kan dock planera en rutt med Google Maps, MapMyRide, Ride with GPS och Strava Route Builder på din dator. Du kan ladda bort den i din cykeldator i form av en TCX- eller GPX -fil och sedan följa den ut på vägen om du har en navigationscykeldator.
Vissa cykeldatorer kan välja en rutt för dig slumpmässigt, men de kan ta dig ner på farliga vägar eller till farliga platser, så var försiktig. Om du är seriös med att förutse fotomöjligheter, kommer en app som LightTrac (eller PhotoPills) att berätta när ljuset kommer att vara som bäst på en viss plats. Även om inte alla vill planera sin resa in i minsta detalj är det möjligt.

#4 – Gör din cykel redo

Icke-cyklister kommer osannolikt att förstå, men de som gillar att cykla tycker också om att titta på dem. Majoriteten av cyklisterna beundrar en unik eller vacker cykel. Så, vad är det bästa sättet att göra en cykel redo för foton?

Här är några mindre sarkastiska element som kan förbättra utseendet på ett cykelporträtt:

För fotot, ta bort alla bidons (vattenflaskor) från deras burar.
Kontrollera om sadeln är plan.
Ta bort eventuellt extra styrrör (ett orent utsprång som ofta finns när styret sänks).
Färgen på styrtejpen ska matcha sadelns färg.
För att undvika att skära cykelramen, rikta in pedalvevarna mot kedjestativet (tillverkarna gör detta i katalogbilder).
Installera däck med samma storlek.
För bilden, ta av dina sadelväskor. (Opraktiskt för touringcyklar med full last.)
Tuggummidäck gör ett utmärkt jobb med att definiera hjulens kontur, men de gör inte ett bra jobb med att dölja smuts. Du kanske köper dem för estetik och komfort, eftersom de tenderar att ge en extra resa. Kontrollera om de är rena.
Det här är inte de enda frågorna som kan åtgärdas under resan, och du kan välja att ta itu med alla eller alla. Objekten du tar med på en cykel kan vara nödvändiga för din upplevelse, så om du tar bort dem beror på historien du försöker berätta. De flesta individer bär inte mycket på en två timmars cykeltur, så det är onödigt att fotografera det.

#5 – Sammansättning och bakgrund

Du kommer att svika din cykel oavsett hur snygg den ser ut om du inte lägger den mot en attraktiv bakgrund. Det är ännu bättre om platsen matchar cykelns färg. Det hjälper också att ha bra belysning.

Naturligtvis, om du reser, vill du lägga till lite landskap, liksom alla viktiga byggnader eller monument. Samma regler gäller här som på andra ställen. Håll kompositionen så minimal som möjligt genom att ta bort allt rör eller främmande funktioner. Var noga med detaljerna och ta bort eventuell skräp eller oönskade föremål. Skapa starka diagonaler med motorvägar för att uppmärksamma scenen.

#6 – Fotografier på språng

Även om det inte rekommenderas i trånga områden kan många cyklister cykla tillräckligt skickligt för att ta bilder medan de rör sig. Det finns flera alternativ här:

Du kan ta ett porträtt med en suddig bakgrund om du rör dig i samma tempo som en partner.
Du kan fotografera en cykelgrupp framför dig, särskilt på en lugn väg eller cykelväg där du inte kommer att äventyra dig själv eller dem.
Du kan ta en selfie från sidan eller framåt medan du rider. Alla cyklister bakom dig kommer att fångas om du håller kameran/telefonen i en hög vinkel.
Ställ in kameran innan du flyttar efter en specifik fotostil när du cyklar med sympatiska vänner. En långsam slutartid, till exempel, gör att du kan ta ett porträtt samtidigt som du förbättrar rörelseeffekten.