Som nybörjare kan det vara svårt att veta vilken typ av kamera du ska ha och framför allt vilket märke. För det finns en uppsjö olika kameratyper och – märken på marknaden. Vill du veta lite mer om de olika kamerorna kan du hitta mycket information på nätet.

När du väl har bestämt dig för en viss kamera behöver du inte köpa en splitter ny, utan det finns att få tag i begagnade kameror, dels i fotoaffärer där de säljer kameror men också via olika annonser online.

Men det finns vissa saker du bör tänka på dig innan du investerar i en kamera. Det är vad du tänkt att använda den till och vilka behov har du. När du väl vet det, har du en utgångspunkt inför att välja kamera och gör att du inte kommer att ”växa ur” den allt för snabbt.

Här kommer några bra tips på kameror som är perfekt för en nybörjare.

Panasonic Lumix G1

Panasonic Lumix G1 är en perfekt blandning mellan en kompakt- och systemkamera. Kameran är liten och kompakt vilket gör att du kan ha med den vart du än befinner dig. Dessutom kan du byta till olika objektiv, fast det finns i och för sig inte många att välja mellan. Men de räcker till för en nybörjare. Du får en bildkvalitet som är helt okej samtidigt som autofokuset gör att det inte krävs några större ansträngningar när det är dags att knäppa av en bild.

Nikon D3000

Nikon D3000 är faktiskt ett riktigt bra köp och märket är ett av dem som dominerar i världen. En nybörjare har inga problem att sköta kameran eftersom Nikon eftersträvar att deras kameror ska vara enkla att använda. Just denna här modellen har de verkligen lyckats över förväntan.

Denna kamera ligger på många listor världen över som en av de kameror som är mest användarvänlig och är perfekt för en nybörjare. Den har nämligen ett guide-läge som hjälper och förklarar för dig hur du ska kunna ta en bild som är något ut över det vanliga. Kvaliteten på bilderna och egenskaperna för bruset är utmärkt för denna kamera och har dessutom möjlighet att ha höga ISO-värden. Perfekt instegskamera!

Sony Alpha 330

Sony Alpha 330 tillhör en av de billigaste kamerorna på marknaden och har samtidigt en superb teknologi för att stabiliserar bilden. Detta gör att det är perfekt för vilken fotograf som helst, både nybörjare och för den som är van. Kameran är dessutom utmärkt om ljuset inte är så bra. Vilket gör att detta är en kamera att räkna med för alla tillfällen.

Canon 500D

Canon 500D är i och för sig den som är bland de dyraste med rekommenderas starkt bland de som använder sig av kameror. Den är liten och nätt, samt att den går att både ta bilder och filma med i HD-kvalitet. Samtidigt som den har en hög ISO egenskap.

För dig som inte riktig vet vilken kamera du ska satsa på, så är alltid Canon och Nikon säkra kort och de har dessutom ett flertal olika tillbehör som du kan välja och vraka mellan, när du väl har blivit varm i kläderna. Vill du ha råd, gå in i en fotoaffär, så guidar de dig till den kameran som passar dig bäst efter dina behov.