Det är alltid lite speciellt att fotografera natur- och sportbilder och få fina bilder som säger mer än vad ord kan beskriva. Både natur och sport har alltid varit fascinerande för oss människor och när väl kameran uppfanns, ville man få med dessa spännande motiv på bild för att kunna föreviga dem till eftervärlden.

Med dagens teknik och då framförallt utvecklingen av kameror gör det så mycket enklare att ta foton utan att behöva riskera livhanken, speciellt när man fotograferar vilda djur i deras rätta miljö.

Något som bör beaktas om du är utomhus och fotograferar är att det finns vissa saker som du inte kan påverka, som exempelvis väder, vind och ljus. Dessa faktorer är det inga problem med att hålla reda på inomhus, då du kan skapa den perfekta miljön för att få den bild du vill ha.

När du är utomhus så gäller det att du har rätt utrustning för att kunna lösa eventuella problem som kan tillstöta på vägen. I och för sig, om du ska du fota någon sport så går det att planera för vissa hinder i förväg.

Men, om du ska fotografera ett vilt djur kan det vara svårt att lyckas att fånga skärpan i bilden. För det krävs det att du kan ta dig så nära motivet som möjligt. Därför kan du behöva en kamera med bra ISO-egenskaper och ha en snabb bildseriehastighet, detta för att kunna ta en bild i rätta ögonblicket när det händer något här och nu så att säga.

För att få upp skickligheten med att ta bilder på djur och inte har lust att åka ut i ödemarken direkt, så går det alldeles utmärkt att träna på fotografering i en park, vid en sjö eller ett naturreservat som ligger i närheten av där du bor. Fördelen med att börja på sådana platser är att djuren oftast är vana vid människor och blir inte rädda för minsta lilla misstag du råkar göra.

Detta gäller naturligtvis också för sportbilder, att du börjar på mindre sportevenemang eller om du har barn som tränar någon idrott kan du fotografera denna träning. Det gör att du kan fotografera under kontrollerande former och lära dig av dina misstag, det är ett sätt för dig att kunna bli en bättre fotograf.

När det gäller naturbilder är det ett smart sätt att börja ta bilder under vintern eller tidig vår. Detta för att du då har möjligheten att fotografera mellan grenar och buskar som inte har fått några blad ännu.

Sikten blir bättre och du kan ta bilder på mindre djur och fåglar. Du kan till och med ”fuska” lite genom att lägga ut lite mat till dem, för att de ska våga sig närmare dig. På detta vis kan du sedan ta bilder i lugn och ro och träna ditt öga för bra foton.

Vid fotografering av sport och natur är utrustningen viktig och du bör ha ett bra teleobjektiv och gärna ett ordentligt stativ som stöd. Dessutom skadar det inte ha en kamera med APS-C sensor. Sensorn gör att den registrerar en mindre del av motivet och gör att det sedan ser större ut på fotot.