Få uppgifter för en fotograf är mer krävande än när det kommer till att föreviga idrottsmäns, och idrottskvinnors prestationer. Som varje fotograf, oavsett om denne tar bilder som en del av sitt intresse för exempelvis ishockeyn eller om denne arbetar som professionell fotograf, märkt så räcker det inte med att bara ta en bild av atleten rakt upp och ned. Det gäller att fånga exakt det ögonblicket då denne skjuter det avgörande målet, gör det avgörande rycket uppför backen eller släpper iväg spjutet mot det nya världsrekordet. Det gäller alltså att ha mycket mer kunskap i bagaget än bara den om hur man fångar ett ljus på rätt sätt.

Det första man bör göra är att skaffa sig en överblick över när olika lag spelar och var de spelar. På Nyheter om hockey hos hockeytoday.se kan man exempelvis ta reda på vilken tid nedsläpp för en specifik ishockeymatch är och därmed planera hur tidigt man måste vara där för att kunna välja den bästa platsen längs med rinken.

Kunskap om spelet är viktigare än den om fotokonsten

Som tidigare nämnts så är det lönlöst att försöka sig på sportfotografi utan förkunskap om den sport man skall dokumentera. Världens bästa naturfotograf kan slita sitt hår i match efter match utan att få en vettig bild från en ishockeymatch just på grund utav att denne inte förstår när de magiska ögonblicken uppstår. Därför är grunden till riktigt bra sportfotografi ett brinnande intresse för själva sporten. Har man det inte själv så kan man försöka kompensera det genom att besöka ett par matcher i sällskap med någon som kan berätta vad som sker.

Position är a och o för en bra bild

Som vi alla vet är utrymmet bredvid en hockeyrink begränsat. Det är trångt och man är väldigt begränsad till att fotografera just det som sker framför en själv. Rutinerade fotografer är tidigt ute och intar sina favoritpositioner. För den orutinerade gäller att pröva olika ställningar och positioner tills man får sina perfekta bilder.