Det går att se om det är en duktig fotograf eller inte som har tagit en bild och då räcker det med att bedöma vilken vinkel bilden har tagits i. Därför bör du tänka på ifrån vilket håll du tar ett foto, om du vill få bilder utöver det vanliga. Att få en snygg vinkling i ett foto är faktiskt inte så svårt, för det kan till exempel räcka med att sätta sig på huk i ett sportsammanhang för att få lite action i bilden.

Är du ute i naturen kan det vara tillräcklig med att du ser till har gummistövlarna på och kliver ner i ett dike, för att få en perfekt vinkel för fotot. Eller så klättrar du upp på en stubbe, för att komma lite högre och på så vis få en vinkel som du inte skulle fått annars.

Förberedelser

Det går faktiskt att förbereda sig för att se till att få annorlunda vinklingar och då kan det räcka med att du har ett kamerastativ med ett ben och en fjärrutlösare. Då sträcker du upp stativet i luften och rikta in kameran mot motivet, för att sedan trycka av med hjälp av fjärrutlösaren.

Förutom att ha ett enbens-stativ så finns det andra förberedelser som du kan göra. Det är en stor fördel om du har möjlighet att kunna kontrollera platsen som du ska fotografera från innan själva evenemanget börjar, om du kan stå uppe någonstans och så vidare. Eller att du åker ut i naturen för ta reda på om det finns naturlig ”rekvisita” som du kan nyttja, som till exempel ett stenröse, ett träd, en byggnad eller att vägen helt enkelt slingrar sig.

Då bör du också ha i åtanken varifrån ljuset kommer och hur det beter sig på platsen. Det kan vara att ljuset speglar sig eller kan bilda spännande skuggor. Försök att utnyttja sådana saker i dina foton för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Detta gör att du har chansen att kunna få riktigt dramatiska och annorlunda foton i slutändan.

Öva

För att få det allra bästa resultatet är det egentligen bara en sak som du behöver göra. Det är att öva och öva, ända tills det sitter. På detta sätt blir du och kameran ett och den gör precis vad du ber den göra, utan att du behöver tänka på vad som behövs, för att du ska få den rätta vinkeln, med mera. Det är ju så alla kända fotografer har börjat en gång i tiden, att de övade och tog foton stup i kvarten, vilket gjorde dem duktiga och skickliga.

Se till att ha kameran med dig överallt och fotografera så mycket som möjligt, för det kommer ge resultat i slutända och gör att du verkligen utvecklas som fotograf. Det kanske till och med kan bli så att du kan sälja dina bilder och tjäna lite pengar på din hobby som sport- eller naturbilds-fotograf. Som sagt, övning ger färdighet och du kanske överraskar dig själv, då du tar bilder som verkligen blir unika och speciella.