Fotografera är riktigt kul och ger minnen för livet om du tar bilder för eget bruk. Annars finns det fotografer som lever på att ta foton som säger mer än tusen ord. Visst går det att lyckas ta bilder om man är helt nybörjare och novis på att fotografera, men det är en fördel om man har tagit del av lite goda råd och tips från början. Det gör att bilderna kan bli riktigt bra och ett konstverk till slut.

Det är inte så stor skillnad mellan att ta bilder på sport eller natur som man kan tro. Visst finns det några saker som man bör tänka på vid en sportbild, som till exempel att inom sport så händer det här och nu, samtidigt som det är mycket rörelse i samband i fotoögonblicket.

Men det gäller även inom vissa delar av naturfotografering, speciellt om det rör sig om levande varelser och då framför allt vilda djur. Om man som fotograf inte kan komma nära, då gäller det att ta ett foto i rätt ögonblick.

Samtidigt inom naturfotografering kan fotografen ta naturen till hjälp precis i fotoögonblicket, exempelvis om det är dimma eller solen går i moln. Naturligtvis går det att använda sig av dessa effekter i sportsammanhang också, men för det mesta gäller att det ska tas en bild precis i rätt ögonblick. Därför hinns det inte med att tänka på skuggor och andra effekter just vid det fotoögonblicket.

Vilket objekt man än väljer att fotografera finns några bra saker att tänka på, för att få den perfekta bilden. Till en viss del gäller det att ha en bra utrustning om man vill få perfekta foton, samt lite skicklighet också naturligtvis. Men i grunden gäller det att ha ett öga för vad som gör att det ser bra ut på bild.

När det gäller utrustning är det en stor fördel om man har en snabb kamera, som gör att det tas flera bilder efter varandra, så kallat serietagningar, vilket gör att det går att få den perfekta bilden till slut, samtidigt som kameran har snabbt autofokus, för att fotot verkligen ska få den skärpa och profil som bilden behöver.

Därutöver kan det vara bra att ha ett objektiv som har lång brännvidd. Detta är bra för att när man fotograferar sport och natur kan det vara riktigt svårt att komma nära inpå. Det kan vara en bra och smart idé att investera i en bra systemkamera direkt. Visserligen går det att använda sig av en kompaktkamera, men de har inte samma finesser som att kunna ställa in skärpa och seriefotografera exempelvis.

Nu för tiden är det egentligen väldigt enkelt att ta bilder jämfört med förr, detta med tanke på dagens teknik då allt är digitalt och gör att möjligheterna att ta det perfekta fotot blir så mycket lättare, samtidigt som det går att efterbearbeta bilderna med hjälp av specialprogram för bildredigering som finns i datorerna numera.

Att fotografera är kul och är mycket omväxlande, för den ena bilden blir aldrig den andra lik!