1. Skjut alltid i RAW.

Många DPS -läsare kan inte fotografera i RAW (eftersom deras kamera inte stöder det) eller inte fotografera i RAW (eftersom de inte vet hur eller inte vill). Men om din kamera gör det, vill du fotografera i RAW för att få mest kontroll i efterproduktionsfasen för att konvertera dina färgbilder till svartvita foton. Självklart hindrar inte fotografering i JPEG dig från att fotografera i svartvitt – men om RAW är ett alternativ kan du bli förvånad över vad det har att erbjuda i inlägget. Här är mer om RAW kontra JPEG.

2. Fotografera i färg

Fotografera i färg och konvertera till svartvitt senare på din dator om din kamera inte gör att du kan fotografera i RAW (eller om du inte vill).

Medan de flesta digitalkameror har möjlighet att fotografera i svartvitt (och kan skapa acceptabla resultat), får du mer kontroll över dina resultat genom att ha färgdata för att fungera i din datorkonvertering. (Läs mer om filmning i svartvitt kontra efterproduktion).

Uppdatering: Det finns en gång när fotografering i färg är lämpligt, och det är när du kommer ihåg punkt 1 ovan. När du fotograferar i RAW och växlar till svartvittläge visas dina bilder svartvitt på LCD -skärmen, men kameran behåller all data (inklusive färg) – det bästa av två världar. Om du fotograferar i JPEG, ta dock med färg och konvertera senare. Tack till Joost (i kommentarerna) för att påminna mig om att göra det.

3. En låg ISO -inställning

Använd lägsta ISO -värde vid fotografering. Medan de flesta av oss gör detta i färgfotografering är det särskilt kritiskt vid svartvittfotografering, där brus som orsakas av ISO kan vara betydligt mer märkbart. Du kan alltid lägga till brus (eller spannmål) senare i efterproduktionen om du vill ha det, men att ta bort bullret är mer komplicerat.

4. När ska du skjuta?

Under lågkontrastförhållanden föredrar många digitala fotografer att fotografera svartvitt. Som ett resultat kan skjuta dörrbilder på en dyster eller mulen dag vara en fantastisk idé.

Ironiskt nog är det dessa dagar då individer som uteslutande fotograferar i färg stönar om det “dåliga ljuset” hemma. Så ta några svartvita foton nästa gång du har en mörk och trist dag.

5. Sammansättning

Majoriteten av de grundläggande rekommendationerna för att arrangera eller inrama ett anständigt skott gäller lika bra för svartvittfotografering som för färgfotografering – den främsta skillnaden är att du inte kan använda färg för att leda ögat in i eller runt din komposition. Det betyder att du måste lära dig själv att leta efter element av intresse i dina ramar, till exempel former, toner och texturer. Var särskilt uppmärksam på skuggorna och höjdpunkterna i ditt skott, eftersom de kommer att skapa en kontaktpunkt.